Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita in inima Irlandei

Partener media:  COOPerativa TRADIȚIONALĂ & COOPerativa URBANĂ

Romanian Creative Minds of Ireland a pregătit un eveniment cu totul special în inima capitalei Irlandei, Dublin, care abundă în clipe de neuitat. Ziua Naţională a României este marcată, pentru prima oară, în Irlanda, printr-un eveniment bilingv, atât în limba română, cât şi în engleză, duminică, 1 decembrie 2013.

Evenimentul va avea loc în Exchange Dublin (Temple Bar) şi va aduce împreună atât artişti români, cât şi irlandezi, din Dublin şi Bucureşti, oficiali ai Ambasadei României şi ai Primăriei din Dublin, dar şi reprezentanţi ai diverselor organizaţii şi companii din cele două ţări.

Programul este unul extrem de bogat şi include expoziţii de pictură, grafică, fotografie, o lansare de carte a jurnalistei şi scriitoarei Loreta Popa din Bucureşti, o prezentare video a României, un recital al grupului vocal de copii “Trăistuţă”, recitare de poezii în ambele limbi, română şi engleză. Vor fi anunţaţi câştigătorii concursului de proză organizat de revista culturală “ITACA”, va avea loc un atelier de limba română pentru cei dornici să încerce “gustul“ acesteia şi nu va lipsi tradiţională “Hora a Unirii”, în interpretarea artiştilor români şi a invitaţilor lor irlandezi, care va completă programul evenimentului. Copiii vor fi angrenaţi în activităţi distractive şi vor avea şansă săparticipe la o tombolă cu premii. Organizatorii au pregătit, de asemenea, un moment special cu poetul irlandez Alan Patrick Traynor care va citi un poem al lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României.

Una dintre atracţiile evenimentului va fi expoziţia de sculpturi miniaturale semnată Ioan Astalus, artist român care deţine recordul lumii pentru cea mai mică corabieconstruită într-o sticlă. Recunoscut în toată lumea drept “părintele artei vegetale“, Astalus va expune câteva dintre sculpturile sale în miniatură în castane, fasole, fistic, mango, bob de orez. Artistul a anunţat că are în plan să sculpteze într-o sămânţa de mac în curând, ceea ce nu poate decât să ne bucure şi să ne îndemne să visam la încă un record pentru România.

1486834_10200654202432581_1524929855_nÎn cadrul evenimentului de 1 Decembrie, cei prezenţi vor avea şansă să afle informaţii despre atracţiile turistice ale României precum Castelul Bran, care printre altele este recunoscut pentru legendă creată în jurul lui Dracula de către Bram Stoker, Delta Dunării, căci nimic nu poate fi comparat cu măreţia celui mai tânăr pământ românesc, apărut înultimii 20.000 de ani, unde există cea mai mare colonie de pelican-comun din Europa, şi peste 15 situri de patrimoniu, castre române, cetăţi dace, greceşti, bizantine. De asemenea, vizitatorii vor descoperi farmecul şi diversitatea bucătăriei româneşti, pot admira câteva costume populare tradiţionale, dar şi icoane şi obiecte de artizanat, precumia românească, atât de cunoscută în întreagă lume pentru frumuseţea şi simplitatea să, care i-a inspirat pe Karl Lagerfeld, Tom Ford, John Galliano şi pe designerul francez Philippe Guilet, care a lansat o întreagă colecţie houte-couture.

Nu vor lipsi informaţiile despre marii inventatori români precum Henri Coandă, dar şi a sportivilor români precum Nadia Comăneci. De asemenea, vor fi expuse pentru prima dată înDublin câteva viori de Reghin, ce au depăşit prin notorietate graniţele ţării ajungând până la Cremona, în oraşul lui Stradivarius.

“Această este o şansă extraordinară că familia şi prietenii noştri irlandezi vecini sau cunoştinţe, să se conecteze la artă şi cultură autentică românească. Dorim să construim oplatforma multimedia pentru a împărtăşi din valorile româneşti atât oamenilor din interiorul, cât şi din afară culturii noastre“, spune Roxana Neag, Creative Director RomanianCreative Minds of Ireland.

“Scopul nostru este de a consolida imaginea locală a comunităţii româneşti din Irlanda şi, de asemenea, de a crea un mediu propice pentru un eveniment mai mare, un festival de cultură, pentru anul viitor în Dublin”, a adăugat Simona Pascu, Managing Director Romanian Creative Minds of Ireland.

Ziua Naţională a României este un eveniment ce se va derula pe parcursul unei zile, în care toţi, fie irlandezi sau români, sunt invitaţi să participe şi să se conecteze la cultură românească.

COMUNICAT DE PRESĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *