Tradiţii populare de Sfântul Nicolae

1298_sf-nicolae-05

Tradiţia de Sf. Nicolae îşi are originea în povestea personajului legendar şi mitic, care a existat cu adevărat – episcopul din Myra-Lichia ( Turcia de astăzi), – un om cu  ocredinţă neţărmurită în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea.

În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie,

Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde s-a împământenit obiceiul ca cei obraznici să primească o nuieluşă de la Moş Nicolae. Sfântul Nicolae a ştiut însă că după ceartă se cere şi mângâiere.

Astfel, el le-a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi i-a vindecat pe bolnavi. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune, dar şi miracole, numele său traducându-se prin “biruitor de popor”.

Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi.

“Fiind bun şi darnic, după mutarea sa la cele veşnice, a ajutat în chip minunat săracii, printre care şi un tată cu două fete pe care, din cauza sărăciei, voia să le trimită să se prostitueze, spune părintele Eugen Tănăsescu”, blogger Adevărul. Rugându-se Sfântului, acesta le-a dăruit banii necesari, fiind salvate astfel de la promiscuitate. Le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.

Mai multe aici

Cine este și de unde vine Moş Nicolae?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *