Târgurile tradiționale de la MȚR se relansează. Lila Passima: Un nou prilej de primenire

Târgurile tradiționale din curtea Muzeului Național al Țăranului Român se relansează în această toamnă, într-un format mult mai apropiat de identitatea și misiunea instituției de cultură și cu respectarea tuturor standardelor și normelor legale și de protecție a patrimoniului, informează un comunicat de presă al instituției.

Calendarul acestui an sună așa:

Primenire — Târg al Galeriei de Artă Țărănească, 10 — 11 septembrie

Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, 16 — 18 septembrie

Primenire — Târg al Galeriei de Artă Țărănească, 8 — 9 octombrie

Târgul de Sfântul Dumitru, 22 — 23 octombrie

Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil, 5 — 6 noiembrie

Târgul de Sfântul Nicolae, 2 — 4 decembrie

14047321_10153643533041666_7034656832649795743_oDirectorul interimar al MNȚR, Lila Passima, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că “primenirea” Galeriei de Artă Țărănească reprezintă o revenire la “oferta culturală a MȚR”, la o tradiție instituită în anii ’90 — ’91 de întemeietorul muzeului, Horia Bernea, și de Irina Nicolau, prin care o parte a patrimoniului instituției era “scoasă spre primenire” “dintr-o ladă de zestre simbolică” și expusă publicului.

“În mod simbolic, pentru noi, această revenire la târgurile tradiționale organizate de MȚR este un nou prilej de primenire. Vom organiza cam trei întâlniri de felul acesta (de primenire — n.r.), în care să recuperăm această privire asupra propriului patrimoniu. Devine obligatoriu ca această raportare a noastră la colecții, la obiectele din Galeria Țărănească să-și recapete importanța gestului de a fi privite de publicul vizitator”, a spus Passima.

În ceea ce privește celelalte târguri MȚR, ea a menționat organizarea, pe viitor, a unui Târg de Sânziene sau a Târgului de antichități țărănești, care se dorește a fi “construit” în două ediții, una de primăvară și o alta de toamnă, ca și continuarea organizării Târgului Mărțișorului.

“Sperăm ca această revenire la o calitate indiscutabilă a acțiunilor organizate de MȚR să poată să ne readucă și prietenii fideli și acest public ocazional pe care l-am câștigat”, a mai spus Passima, amintind că în organizarea acestor târguri muzeul va avea colaborări directe cu meșteșugari, ONG-uri, asociații culturale, după o selecție riguroasă, în acord cu profilul și identitatea instituției.

Astfel, MNȚR nu renunță la una din activitățile culturale care i-au adus un plus de identitate și unicitate în contextul muzeal național încă din anul 1996: organizarea de târguri dedicate meșteșugurilor tradiționale și a târgurilor care exploatează și pun în valoare creativitatea artiștilor, designerilor, arhitecților, a mediilor creative în general, mai precizează comunicatul MNȚR.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *