Saşii reînvie satele din Ardeal

Satele din Ardeal sunt readuse la viata de saşii care au plecat din Transilvania în anii ’80 si care acum se întorc acasă. În anii grei ai comunismului au lăsat totul în urmă şi mulţi nu au mai vrut să ştie de ţara care nu i-a mai vrut. După al doilea război mondial, peste 600.000 de saşi au plecat din România, informează Digi 24.

dsc1972

Paul Hemmerth s-a născut la Mediaş, într-o familie de saşi transilvăneni. Avea 14 ani când părinţii i-au spus că trebuie să plece definitiv în Germania. Se întâmpla în anii ’80. N-a înţeles niciodată de ce a trebuit să-şi părăsească prietenii, casa, oraşul. După Revoluţie, părinţii săi au revenit într-o vacanţă în România şi l-au luat şi pe el.

“Când am ieșit din avion, mirosea așa…. familiar și… ca acasă. Nu pot să explic. Asta mi-a activat ceva. Și de atunci am început să vizualizez tot mai mult să vin în țară, să văd, să mă regăsesc… Să văd cumva, ce se poate întâmpla”, spune Paul Hemmerth.

După ce şi-a făcut o carieră de ghid turistic în Germania şi a strâns 20.000 de mărci, a venit înapoi ca să-şi cumpere o casă. A găsit una în Richiş, iar proprietarii ei erau tot saşi plecaţi definitiv în Germania. Când au venit să facă tranzacţia, şi-au dat seama cât de multe au în comun.

Mai multe pe Digi 24

Puteți citi mai multe despre acest subiect, pe povestisasesti.ro

Credit foto: povestisasesti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *