Sâmbra Oilor, cea mai frumoasă sărbătoare a oşenilor

La fel ca şi în anii trecuți, sute de persoane s-au adunat pe dealul de la Huta Creteze pentru cea mai frumoasă sărbătoare a oşenilor. Îmbrăcaţi în straiele populare şi fredonând cântecele tradiţionale, toţi au demonstrat că oriunde s-ar duce în lume, sunt mândri că sunt oşeni, informează Vocea Transilvaniei.

Straiele tradiţionale oşeneşti au fost în centrul atenţiei la această ediţie a Sâmbrei Oilor. Fustele multicolore, traistele şi clopurile au fost purtate mai ales de tinerii care dorit să demonstreze că oriunde s-ar afla în lume sunt mândri de zestrea lor culturală.

Părinţii îi învaţă de mici pe copii tradiţiile oşeneşti şi în cresc cu multă dragoste şi respect faţă de portul popular, faţă de graiul oşenesc şi cântecul ţipurit. Iar tinerii ajung să poarte în suflet, oriunde i-ar duce viaţa, întreaga Ţară a Oaşului, cu dealurile, oile, culorile şi melodiile învăţate din bunici.

“Nici nu pot să vă spun cât de mult înseamnă pentru mine acest costum. De câte ori mi-l pun, mă face să mă gândesc la mama mea, la familia mea, aşa că pentru mine este mult mai mult decât un costum popular. El este parte din mine, ” ne-a spus Georgiana.

“Sunt foarte mândră de costumul meu popular şi am foarte mare grijă de el. Abia aştept zilele în care pot să îl port din nou şi voi avea grijă ca şi copiii mei să aibă propriile straie populare şi să le poarte şi ei cu mândire, oriune se vor duce ei”, a povestit o altă tânără.

Bătrânii se uită la nepoţi cu îngândurare dar şi cu speranţa că o parte din tradiţiile oşeneşti îşi vor face loc şi în lumea modernă a tinerilor. Îi ascultă când urcă pe scenă şi interpretează melodiile populare, aplaudă fiecare pas şi fiecare notă.

1“Sunt atât de frumoşi tinerii noşti iar cei mici sunt tare mândri. Oricine poate să vadă cât de frumoase sunt oşencuţele noastre şi cât de mândri ne sunt feciorii,” ne-a spus una dintre doamnele mai în vârstă.

Publicul a aplaudat fiecare ansamblu care a urcat pe scenă şi fiecare artist care a evoluat. Au cântat împreună cu Petrică Mureşan şi i-au aşteptat cu nerăbdare pe invitaţii din Maramureş şi pe Dumitru Fărcaş.

“Felicitări oşenilor, felicitări judeţului că îşi păstrează cu atât demintate şi cu atât frumuseţe aceste minunate obieciuri rămase de la bunii şi străbunii noştri”, le-a spus Dumitru Fărcaş oşenilor.

“Sunt foarte fericită să fiu din nou alături de vecinii noştri din Ţara Oaşului. Venim în fiecare an cu foarte multă plăcere pentru că sunt oameni ospitalieri şi sunt prietenii noştri”, a spus o interpretă din Maramureş.

Invitaţii care au venit la Sâmbră au putut lua cu ei şi mici suveniruri care să le amintească mereu de Ţara Oaşului. Pe lângă tradiţionalele zgărzi, traiste şi clopuri, Ana Mare a adus în acest an păpuşi de porţelan transformate în oşence. Cunoscută drept Mama Păpuşilor, oşencuţele lui Ana Mare fac furori şi peste ocean iar anul acesta, artizanul a vrut să vină şi cu ceva inedit.

“Am vrut să fac ceva mai special în acest an şi să le aduc invitaţilor noştri şi altceva, aşa că acum pot să ducă cu ei păpuşi de porţelan, oşeneşti. A fost mai greu să le aduc până aici dar acum pe astea deja le-am vândut. Le ţin pentru un domn care vrea să le ducă foarte departe”, ne-a spus Ana Mare.

Oşenii care au fost harnici au venit cu brânză şi urdă iar clienţii au fost îndemnaţi mai întâi să guste din produsele tradiţionale, înainte să le cumpere.

“Este foarte bună, nici nu seamănă ca şi gust cu cele din magazin. Parcă e gustul copilăriei mele”, a spus una dintre cliente.

Produsele tradiţionale au stat cot la cot cu fructele proaspete dar şi cu grătarele, micii şi cârnaţii, toate absolut necesare pentru o petrecere câmpenească, spun oşenii

“Aşa se face în fiecare an. Să mânănci bine după ce ai lucrat şi apoi să te prinzi la dans, după ce uzi totul cu un pic de pălincă. Oşenii sunt oameni la care le place voia bună”, ne-a povestit una dintre doamne.

Continuarea + GALERIE FOTO aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *