Povestea satului cu doar 13 locuitori. Cum trăiesc oamenii o viaţă de vis, fără magazin, utilităţi sau transport public

La nici 25 de kilometri de Bistriţa, într-un loc aproape sălbatic, întâlnim ceea ce defineşte perfect liniştea. Satul Neţeni are doar 13 locuitori, nu are magazine, utilităţi sau mijloace de transport, însă îţi oferă o comuniune cu natura cum rar ţi-e dat să vezi, informează Adevărul.

646x528Un drum neasfaltat de ţară, care-şi face loc printre coline, ne duce spre Neţeni, satul cu doar 13 locuitori. Din localitatea Domneşti facem doar câteva minute până în Neţeni, iar din Bistriţa cam jumătate de oră.

Dăm întâi de cimitirul satului, urcat pe un deal, care poate fi cuprins, fără efort, într-o singură fotografie. Satul Neţeni are o singură uliţă, pe care sunt înşiruite nu mai puţin de 42 de case.   Odată ce ajungi acolo îţi dai seama că puţin peste 10 mai sunt locuite. Locul de întâlnire este bisericuţa proaspăt renovată care a fost sfinţită de curând, lângă care stă căminul cultural, amenajat în fosta şcoală, căci de şcoală nu mai au cei 13 locuitori ai satului Neţeni, mulţi trecuţi bine de 70 de ani.

La bisericuţa proaspăt renovată slujeşte părintele Lucian Blaga, coincidenţa de nume nu este întâmplătoare, preotul jucându-se cu cuvintele la fel de bine ca şi mai celebrul poet, dramaturg şi filozof căruia îi împrumută numele.

Cu zâmbetul pe buze recunoaşte că îşi cunoaşte enoriaşii foarte bine şi că prezenţa la slujbă este de 100%.

Părintele Lucian Blaga, care are 36 de ani, slujeşte în Neţeni de 10 ani. Deşi vine doar o data pe lună în satul cu 13 locuitori spune că nu ar renunţa să îşi ţină slujba nici dacă numărul lor ar scădea la 3. Sătenii din Neţeni pot să meargă în biserică şi când nu este preotul în zonă, aceştia având cheia lăcaşului de cult.   „Sunt preot în Neţeni de 10 ani. Am început cu 27 de enoriaşi, iar, din păcate, astăzi mai sunt doar 13 credincioşi. Restul au trecut la cele veşnice, din pricina bătrâneţii. Nădăjduim că, până la urmă, fiind foarte aproape de oraş să vină lumea să repopulăm”, spune preotul Lucian Blaga.

În ciuda costurilor ridicate, preotul i-a convins pe locuitorii satului Neţeni să-şi salveze bisericuţa, care datează din anul 1722 şi care a fost construită la Deda şi adusă iniţial în Monor şi mai apoi în Neţeni. Bisericuţa a fost cumpărată de către credincioşi în `90, adusă în Neţeni şi asamblată tot aici.

La reabilitarea bisericii numită şi „călătoare” au contribuit financiar inclusiv trei ciobani care îşi păşteau oile în zonă. Unii dintre cei care au susţinut bisericuţa încă de la primele lucrări din anul 2014 nu au mai trăit să o vadă şi pictată şi sfinţită.

„În 2014 a intrat în reabilitare. O puteam pierde. Mulţi îmi spuneau că nu cred că vor mai trăi să vadă bisericuţa sfinţită şi pictată. Lucrurile frumoase se săvârşesc cu mult sacrificiu. Mulţi au apucat să o vadă însă o parte dintre ei nu au mai apucat s-o vadă sfinţită şi finalizată”, mai spune părintele.

Cel mai tânăr locuitor are 34 de ani, cel mai în vârstă 94

Citeste mai mult (+ foto) pe adev.ro/o5xnwb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *