Primul muzeu viu din România: Tecșești, satul cu case din perioada neolitică, dacică și medievală

Poate ați auzit de proiectul La Origini, un proiect dedicat cercetării, conservării și promovării tradițiilor autentice românești. Și sigur ați auzit de Muzeul Viu de la Tecșești. Tecșești este un vechi sat din Munții Apuseni, aflat în apropierea Parcului Natural Piatra Cetii, la o altitudine de 1000 de metri. Poziționarea sa geografică face din această zonă una deosebită prin faptul că aici se află o întinsă și superbă pajiște cu narcise, locul este de o complexitate botanică, geologică și paleontogică unică, iar priveliștea este de o frumusețe ce nu poate fi transpusă în cuvinte. Satul este aproape depopulat. Dacă în anii `50 aici trăiau aproape 350 de oameni, formând o comunitate sustenabilă, specifică satelor montane populate de păstori, acum în Tecșești au rămas doar 14 bătrâni. E nevoie, în continuare de fonduri, din donații și sponsorizări, și de voluntari. Iar la sfârșitul verii mergem la ei la festival.

Proiectul a fost ideea lui Ionuț Onea, de la Asociația Culturală GrooveON, cu care a stat de vorbă, pe repede înainte, Țăranca urbană

13661834_1725690484365622_2535472790397999683_o

Satul copilăriei 

Muzeul viu de la Tecsesti a început în vara lui 2014, atunci când am ales Tecșeștiul din lista de sate depopulate pe care le vizitasem în Munții Apuseni. Ideea a fost a mea. Am vrut să construiesc în zonă reproduceri ale unor locuințe de la origini până în prezent. Termenul de ”muzeu viu” a fost rostit prima dată de către părintele Arsenie, pe care l-am cunoscut la mânăstirea Râmeț și căruia i-am povestit proiectul pe care îl aveam în minte. Tecșeștiul este satul copilăriei sale.

Drum anevoios

Odată hotărâtă locația, am organizat o ședință cu toți locuitorii satului în care am evidențiat beneficiile unui astfel de proiect pentru comunitatea locală. Toată lumea a fost de acord cu propunerea noastră, inclusiv autoritățile locale care ne-au dat în concesiune pășunea satului.În 2014, am organizat prima tabără de voluntariat (Tabăra de (Re)creație) și am pus piatra de temelie a muzeului.

Ne-am propus să asigurăm o continuitate în tradiții prin reproducerea locuințelor din perioada neolitică, dacică și medievală și restaurarea gospodăriilor de la începutul secolului XX din sat.

Primii doi ani au fost foarte dificili din lipsa fondurilor. Drumul e anevoios, dar considerăm că proiectul e unul important pentru comunitatea locală și pentru România și îl vom duce până la capăt.

1

Locuitorii satului implicați în proiect

Sufletul proiectului este asociația Groove ON care numără patru membri. În fiecare an, se strâng la Tecșești între 30 și 60 de voluntari. O implicare deosebită o au locuitorii satului, care ne-au pus la dispoziție toate cunoștințele lor legate meșteșuguri, lucrul cu lemnul și pământul.

Donații și sponsorizări

Fondurile au venit anual exclusiv din donații și sponsorizări. Oamenii au contribuit cu sume de la 10 până la 1000 de euro. Drept recompensă pentru ajutorul financiar acordat au primit pe lângă mulțumiri colecția de folclor culeasă de noi în iarna anului 2014-2015 din Tecșești și satele din împrejurimi. Pentru donațiile mai consistente au primit invitații de participare la festivalul Nedeia, precum și vacanțe de 3 până la 7 zile pentru două persoane la muzeu.

Sunt gata cuptorul de lut și Căsuța Bucătarului

Am construit până acum un cuptor de lut pentru coacerea pitei realizat în totalitate din piatră, pământ și paie. În 2016, am terminat ”Căsuța Bucătarului”, care are schelet de lemn (stejar și împletitură din ramuri de alun), pereți dintr-un amestec de pământ, balegă de cal, paie, sare și zer și acoperișul din stuf. Am construit și scheletul ”Căsuței Vraciului”, locul în care vom aduna și usca plante medicinale, vom face uleiuri și loțiuni vindecătoare ca acum 6000 de ani.

Căsuța Vraciului,  Căsuța Olarului și Căsuța Pescarului reproduc ocupațiile din perioada neolitică

Suntem încă la început de drum. În această vară ne-am propus să terminăm construcția locuințelor care vor face parte din sectorul neolitic (Căsuța Vraciului, a Olarului și a Pescarului). Toate aceste construcții vor reproduce fidel viața și ocupațiile unei comunități din perioada neolitică, o vreme în care oamenii erau vânători-culegători iar agricultura și creșterea animalelor erau ocupații încă la început de drum.

E nevoie de fonduri

Proiectul are nevoie în primul rând de susținere financiară. Lucrul se face cu voluntari dar banii sunt necesari pentru hrană, unelte, materiale de lucru, transport și alte cheltuieli vitale pentru continuarea construcțiilor.

Cum donăm

Anual strângem bani din donații. Folosim pentru acest lucru platforme de crowdfunding. Anul acesta oamenii pot dona pe Sprijina.ro și pe Galantom.ro, dar și direct pe site-ul proiectului La origini.

Bugetul necesar pentru acest an este de 10 000 de euro din care am reuși să strângem până acum aproximativ 10%. Pentru fiecare donație am pregătit drept recompense colecții de folclor, invitații la festivalul Nedeia și excursii de 3 și 7 zile la muzeu pentru două persoane.

13582121_1719661041635233_1900791647182977327_o

Vizitatori și voluntari, în același timp

Muzeul Viu se află în cătunul Tecșești, comuna Întregalde, județul Alba, într-un peisaj de vis din Munții Apuseni. În imediata apropiere a Muzeului se află Rezervația Naturală Piatra Cetii și Poiana cu Narcise de la Tecșești.

Primim cu bucurie vizitatori pe perioada construcțiilor, mai ales dacă sunt dispuși să se murdărească puțin. În acest an, vom fi acolo în iulie și august.

La sfârșitul verii e festival

La finalul construcțiilor din fiecare an sărbătorim așa cum cere tradiția prin festivalul Nedeia. Într-un document din 1736 este menționată existența încă din „din timpuri străvechi” a unei astfel de întâlniri anuale de Sf. Ilie, unde „multă lume se adună sub formă de târg, vinde și cumpără diferite produse și se distrează”.În cele trei zile de festival (25 – 27 august) au loc concerte acustice (fără amplificare) cu instrumente tradiționale, târg meșteșugăresc cu invitați din toată țara, foc de tabără și mâncare la ceaun (cu produse locale).

Ne vedem acolo.

foto: La Origini

galerie foto, aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *