Moşcoarna, seva de mesteacăn și ţuica din gutui, produse tradiţionale reînviate de studenţii din Cluj-Napoca

Studenţi ai Universitatea Agricolă din Cluj-Napoca, îmbrăcaţi în costume populare, au prezentat săptămâna asta  produse tradiţionale precum moşcoarnă, sevă de mesteacăn, mămăligă din cartofi, ţuică de gutui sau plăcintă cu jemblecaş, scopul fiind reînvierea tradiţiilor culinare din localităţile de unde provin, informează Mediafax.

18426881-10208673741511956-853444043-oStudentul Cătălin Crainic a ales să-și prezente seva de mesteacăn dintr-un butoi de lemn, extrasă din copaci din comuna Râşca, judeţul Cluj, despre care a spus că este o băutură medicinală, folosită în tratamentul mai multor boli, cu un gust acrişor – amărui.

„Seva se extrage din mesteacăn, făcând o gaură cu un burghiu, după care se introduce un furtun iar seva se scurge. Am adus 2,5 litri de sevă dintr-un singur copac. Cred că din ce în mai mult vor fi cei interesaţi în îmbutelierea sevei de mesteacăn şi chiar mă gândesc să mă ocup eu de aşa ceva”, a spus Crainic.

Romina Ursu a pregătit mămăliga din cartofi, specialitate din Bucovina.

„Aceasta a apărut în urmă cu 100 de ani din cauza foametei şi, pentru că în Bucovina nu prea se cultivă porumb, s-a inventat o mămăligă care conţine cartofi. La această mămăligă se pune şi făină de mălai dar reţeta conţine mai mult cartofi decât făină”, a spus studenta.

Un alt aliment prezentat de o studentă din judeţul Sălaj este moşcoarnă, care este un produs tradiţional de Paşti, pe care doreşte să îi reinvie, în condiţiile în care localnicii din comuna Sâg nu îl mai prepară decât rar.

„Se poate face cu brânză de vaci, adică dulce, sau cu brânză de oaie, adică sărată. Se face dintr-un aluat de pâine în care se adaugă brânză. Este un produs de Paşte deoarece de Crăciun se făceau cozonaci iar bunicii au vrut să facă altceva de Paşti, un fel de prăjitură”, a explicat Adina Bonţe.

Alţi studenţi au mai prezentat plăcinta cu jemblecaş, în care se umplura este reprezentată de griş cu lapte, colţunaşi cu silvoiţă, sau ţuica de gutui, care are între 50 şi 60 de grade şi care mai are în compoziţie miere de albine.

Detalii, aici.

Galerie foto, aici. 

Foto: Mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *