“Lectură în șură”, în mai multe sate din Alba

P1400952Sătenii din mai multe localități din Alba sunt invitați în această vară la o “Lectură în șură”, proiect al Centrului de Cultură “Augustin Bena” ce are ca scop încurajarea lecturii în rândul locuitorilor din mediul rural, indiferent de vârstă și promovarea valorilor locale din fiecare comunitate, informează Agerpres.

Proiectul debutează duminică în Apuseni, în Bistra, unde va fi lansată monografia “Corul din Bistra”, o lucrare ce urmărește să readucă în actualitate activitatea celui mai vechi cor țărănesc din România — Corul de la Bistra, se menționează într-un comunicat transmis AGERPRES de Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba.

Potrivit sursei citate, corul a fost înființat în anul 1892 de către preotul Petru Simu. După 20 de ani de tăcere, corul a fost reînființat anul trecut prin grija autorităților locale. Alături de lansarea cărții, vor avea loc lecturi publice susținute de scriitorul Ion Mărgineanu, muzicianul Gheorghe Burz, autoarea cărții, Daniela Floroian, și fiica dirijorului Nicolae Râșteiu, Ioana Râșteiu.

Proiectul va continua o săptămână mai târziu la șura casei părintești a etnografului Valeriu Butură din Sălciua, unde vor lectura din lucrările acestuia scriitorul Cornel Nistea, nepoata autorului, Dorina Butură, alături de alți invitați din Alba și Cluj.

Pe 17 iulie, vor fi citite în șura prof. univ. dr. Ilie Moise de la Cut pagini inedite din lucrările acestuia și ale creatoarei populare Ana Neamțu.

În luna august, proiectul va poposi la Oarda de Sus și Oarda de Jos, lângă Alba Iulia, unde vor avea loc ample manifestări dedicate scriitorului Ion Lăncrănjan.

Mai multe pe agerpres.ro

Credit foto: Cooperativa Tradițională

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *