Dragostea pentru portul popular din secolul trecut, redescoperită de localnicii din Idicel Sat

În urma unor campanii de conștientizare a valorii și importanței păstrării porturilor tradiționale din secolul trecut, dusă de Mărioara Bârsan, cea care a înființat Asociația pentru Cunoașterea Culturii Țărănești, sătenii din Idicel Sat, dar și din zonele adiacente, au redescoperit dragostea pentru straiele populare iar acum poartă cu mândrie cam tot ce au găsit prin lăzile de zestre, primite moștenire, informează Agerpres.

În anii ’90, Mărioara Bârsan, care este directoarea Căminului pentru Persoane Vârstnice din Ideciu de Jos, a început să le explice sătenilor ei din Idicel Sat cât de important este să păstrezi portul tradițional, în special cel făcut din pânză de casă, cusut sau țesut. Și aceasta pentru că în sufletul ei avea un regret, acela de a nu fi păstrat nici măcar o cămașă cu ciupag roșu, din cele zece moștenite de la bunica ei.

‘Când aveam 10 ani, am dat 10 cămăși și catrințe cu trup vânăt Muzeului de Etnografie din Reghin, eram foarte încântată că se face muzeu. Asta am înțeles eu la 10 ani, ideea nu a fost rea, știam că la muzeu sunt păstrate bine și vine lumea să le vadă. Eram singură acasă și când au venit la noi cei de la muzeu de la Reghin le-am dat tot ce am crezut că e valoros, tot am dat din canapeu. Tot ce a crezut domnul Badea (Anton Badea, cel care a înființat Muzeul de Etnografie din Reghin, n.r.) că e valoros pentru muzeu, tot am dat. Când a venit mama acasă și a văzut isprava mea, era să mă scoată din ogradă. Murise bunica și așa se explică de ce aveam atâtea cămăși. Dar când am ajuns la 20 de ani am crezut că mor de necaz, iar eu nu am mai reușit niciodată să îmi mai cumpăr o cămașă cu ciupag. Aici nimeni nu mai vinde nimic. Toată lumea caută în lăzile de zestre, acum a reînceput o dragoste față de portul vechi, tradițional. S-a renunțat la nailon și toți au scos din lăzi porturile vechi’, a declarat, pentru AGERPRES, Mărioara Bârsan.

091310261627792329

Continuarea, pe Agerpres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *