Cum au schimbat doi olandezi, în 24 de ani, viaţa unei comunităţi uitate de lume din județul Sibiu

De 24 de ani, România este cea mai frumoasă destinaţie de vacanţă pentru olandezii Tony şi Gerrit Timmerman, iar de 6 ani, de când sunt pensionari, localitatea sibiană Richiş este pentru ei „acasă“. Cei doi soţi au devenit sufletul localităţii uitate de lume, reînviind comunitatea amorţită de nevoi.

627x0

foto – Adevărul

Tony (66 de ani) şi Gerrit Timmerman (65 de ani), doi olandezi care au lucrat în domeniul sanitar, s-au mutat de şase ani în satul Richiş, din judeţul Sibiu. S-au îndrăgostit iremediabil de satul săsesc la începutul anilor ’90 şi chiar şi-au cumpărat aici o casă în 1991, iar vreme de 18 ani au venit în România şi de trei ori pe an. În tot acest timp, ei au trezit la viaţă comunitatea amorţită de sărăcie şi de nevoi din Richiş, preluând barul şi micul magazin alimentar din sat şi, mai târziu, deschizând o pensiune, unde au dat de lucru oamenilor din sat. Tony şi Gerrit Timmerman s-au pensionat în 2008 şi n-au stat mult pe gânduri: şi-au vândut casa din Olanda şi s-au mutat definitiv în România, la Richiş. Tot în 2008, au închiriatvechea casă parohială din sat şi au amenajat aici o pensiune cochetă, respectând în detaliu tradiţia pitorească a locului.

PENSIUNEA, MAGNET PENTRU STRĂINI

„Un an şi jumătate am restaurat tot, apoi, în 2009, am deschis campingul, iar în 2010, pensiunea a fost gata şi am deschis-o. Suntem pensionaţi de şase ani, dar muncim ca şi cum am fi în Olanda. Avem foarte mulţi oaspeţi. Este foarte frumos, dar prea puţin spaţiu, aşa că, fiind încă o clădire lângă, tot goală şi tot a bisericii, am închiriat-o şi am făcut anul acesta toate reabilitările. Acum avem şase camere. E mult mai bine. Dacă ai un grup în vizită vara, trei camere nu sunt de ajuns“, explică olandeza. Cei doi au angajat şi o bucătăreasă din sat, pe Anişoara, care găteşte foarte bine chiar şi pentru 100 de persoane. Acum, le trec pragul pensiunii turişti din toată lumea: Germania, Anglia, Noua Zeelandă, Australia, Austria, Franţa, Israel, Polonia şi Olanda. E suficient ca omul să ajungă aici o singură dată pentru a reveni. De anul trecut, au şi mai mulţi români, majoritatea oameni tineri. TOTUL E FĂCUT ÎN CASĂ: DE LA GULAŞ, LA DULCEŢURI „Unul dintre cele mai frumoase lucruri e să avem oaspeţi aici, iar nouă ne place să stăm de vorbă cu ei, să le spunem poveşti despre locuri, de aceea noi le servim cina. Anişoara găteşte, dar noi servim, pentru că aşa putem vorbi. Oamenilor le place aici, iar pentru noi asta este o bucurie“, mai spune gazda. La pensiunea familiei Timmerman sezonul este lung, din aprilie până în noiembrie, la care se adaugă şi Revelionul.

Citeste mai multe in Adevarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *