Copiii care mânuiesc acul la fel de bine ca tableta

Există copii care, în era tehnologiei, socializează offline. Mai precis, se întâlnesc la cursul de meşteşuguri şi învaţă să coasă sau să încondeieze ouă, să împletească sau să facă păpuşi din cârpe. Este atât de frumos să vezi ce minunăţii poti face dintr-o bucată de pânză, un ac şi o aţă, spun ei. Pe lângă tradiţii, mai păstrează ceva: iile bunicilor şi ale străbunicilor, informează Digi 24. 

„Străbunicile şi bunicile noastre asta făceau. Dar noi, în era aceasta stăm pe reţele de socializare şi ar fi frumos să ştim ceva despre trecutul nostru, mai ales că în trecut meşteşugurile erau importante şi practicate de toată lumea”, spune un copil.

În era tehnologiei, câţiva copii învaţă să coasă, să împletească, să modeleze lutul şi lemnul, să încondeieze ouă. Lucruri simple şi frumoase pe care oamenii le fac din cele mai vechi timpuri dar, pe care mulţi dintre noi le-am uitat astăzi.

„Eu le spun ce meşteşuguri pot să-i învăţ şi ei îşi aleg”, spune Liliana Tremurici, profesor de tehnologie.

Să faci singur un semn de carte, o împletitură sau o jucărie este o realizare uriaşă pentru un copil şi o mare mândrie pentru un părinte. Unii dintre elevii care învaţă meşteşuguri au venit din curiozitate, alţii, au învăţat câte ceva în familie şi au vrut să afle mai multe.

„Indiferent ce viaţa ne va rezerva e important să nu uităm de unde am plecat. Să nu uităm de rădăcini. Să nu ne uităm strămoşii”, spune Liliana Tremurici.

cv

Odată ce învăţa să coasă, copiii apreciază o ie tradiţională, îi ştiu valoarea şi o preţuiesc.

„Aceasta fotă e făcută de stră-străbunica mea, are peste 100 de ani şi ia e făcută de bunica. (..) având în vedere că nu mi-am cunoscut străbunica, simt de parcă am aflat ceva despre ea”, spune o fetiță.

„Ştiţi că e un beneficiu nu numai faptul că au învăţat un meşteşug ci şi că au căutat să-şi cumpere o ie.(..) Am spus aşa: întrebaţi în familie dacă mai are cineva vreo ie rătăcită. Şi se pot recondiţiona, chiar dacă nu sunt păstrate foarte bine”, spune profesoara.

Interesaţi de meşteşugurile şi obiceiurile bunicilor sau stăbunicilor, elevii învaţă să aprecieze şi tradiţiile.

„Cusăturile mai au un beneficiu: sunt mai buni matematicieni pentru că e vedere în spaţiu. Ei ştiu exact, urmăresc modelul, îşi vânează greşelile, desfac de câte ori e nevoie, lucrează frumos şi pe dos să fie ca pe faţă, fără greşeli şi asta înseamnă creativitate”, spune Liliana Tremurici.

Cea mai importantă lecţie predată la cursul de meşteşuguri este că oamenii trebuie să-şi amintească întotdeauna de unde vin.

„Cine mai are bunici: mergeţi cât puteţi de des, pentru că reprezintă nestemata fiecărei familii”, spune profesoara.

VIDEO – AICI

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *