CJ Alba cumpără case tradiţionale moţeşti pentru a le conserva

Case-pe-Valea-Poienii-din-Apuseni-intre-Ponor-si-SalciuaPentru ca gospodăriile tradiționale din Apuseni să nu fie înghițite până la urmă de expansiunea haotică a tinciului de un portocaliu orbitor, asortat cu termopanele albe combinate de minune şi cu piticii și lebedele din porțelan, care înlocuiesc cu brio bălțatele eco de pe pășunile alpine, Consiliul Județean Alba a găsit în cele din urmă banii necesari salvării acestora, informează Ziarul Unirea.

Mai exact, a demarat procedurile pentru achiziţia directă din catalogul SEAP având ca obiect ”Identificarea gospodăriilor tradiţionale în vederea conservării în situ – zona Ţara Moţilor – comunele Arieşeni, Gîrda de Sus, Scărişoara, Horea, Albac, Vadu Moţilor, Poiana Vadului, Avram lancu, Vidra, Sohodol, Ciuruleasa”. Valoarea estimată a achiziţiei: 55.000 de lei, fără TVA, suma fiind deja prinsă în bugetul CJ Alba pentru 2017.

Peisajul montan specific satelor și comunelor din Țara Moților este unul sensibil la intervenții umane, iar dezvoltările rapide, prin noi construcții, pot să-l transforme iremediabil. În acest context, proiectul «Arhitectura locală. Conștientizare și valorizare» oferă soluțiile: respectarea unor principii simple de construire și ocupare a terenurilor, în momentul realizării unor construcții noi și restaurarea corectă a locuințelor vechi. Astfel, se asigură păstrarea peisajului cultural din Țara Moților și atragerea turiștilor în zonă. (…) Pensiunile construite în zonă, recent, după modele vestice, au ratat șansa racordării la cerințele actuale ale turiștilor interni și externi, care își doresc contactul inedit cu un spațiu arhitectural având atmosferă, culoare și personalitate zonală, caracteristică”, arată autorii studiului din 2012.

Mai multe, aici. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *