Cetele de juni colindă satele din Apuseni. Ținutele s-au păstrat nealterate timp de sute de ani

1505107_749850038359612_1079503748_nDacă vă duceţi la munte de Sărbători, trebuie să vedeţi cetele de juni. Vechiul obicei este păstrat cu sfinţenie în satele din Apuseni. În fiecare an, feciorii, îmbrăcaţi în costum popular, merg din casă în casă, la colindat. Ei au în repertoriu colinde vechi de sute de ani, care nu s-au păstrat decât în această parte a ţării.

Este vorba de colinde din perioada pre-creştină, iar tinerii nu doar cântă, ci şi dansează, uneori chiar şi cu fetele şi femeile din gospodăria gazdei.

Dansurile au loc în curtea gospodăriei, iar la final, gazdele îi răsplătesc pe juni cu cozonaci, prăjituri, ţuică şi vin. În satul Măguri din judeţul Cluj, 13 tineri vor colinda toate casele din localitate în cele trei zile de Crăciun. La final, toţi sătenii vor participa la un bal, care va încheia sărbătoarea Naşterii Domnului.

Ţinuta şi dansul junilor s-au păstrat nealterate timp de sute de ani, iar fiecare generaţie nouă care intră în ceată duce obiceiul mai departe. Din păcate, cete de juni mai există în doar câteva sate din Transilvania, în rest, s-au desfiinţat.

sursa – Digi 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *