Ani de muncă și 700.000 euro pentru ca ruina unor nobili din Malancrav să-și recapete strălucirea

Omul sfinteste locul si parca nicaieri nu suna mai adevarat ca la tara. Oameni, familii si chiar comunitati ne pot fi exemple, pentru ca au reusit acolo unde nimeni nu le-a dat vreo sansa, informeaza StirileProTV.

Astfel, sate integi pastrate frumoase si autentice, ca niste cutiute cu bijuterii, sunt acum vizitate de mii de turisti anual, doar pentru ca localnicii au inteles ca numai respectand traditia pot avea succes.

61550743

Va prezentam in continuare un sat viu cu obiceiuri pastrate de oameni tineri, care au ales sa nu emigreze, ci sa ramana in casele construite de stramosii lor si sa le puna in valoare. In satul Malancrav, din nordul judetului Sibiu, traieste una dintre cele mai mari comunitati de sasi din Romania. Cei de acolo nu au vrut sa dea traditiile de sute de ani pe mirajul Occidentului si au facut alegerea buna. Locul prospera datorita turismului.

Sunt cam o suta de kilometri batuti dinspre Sibiu spre Sighisoara si vreo 13 de cel mai apropiat drum national. Nu exista semnal pe telefoanele mobile, iar senzatia e ca te-ai indepartat si pe coordonate de timp, nu doar geografice.

Oamenii din Malancrav si au dat seama de potentialul zonei si au inceput si ei rand pe rand sa isi refaca din case. Cu sfaturi ii ajuta chiar un tanar localnic care s-a specializat in restaurari.

Alexandru Neagu, specialist in restaurare: “O sa refacem tot. Geamurile o sa fie mai mici, sa incapa chiar aici, fix pe 90 de cemtimetri, pentru ca asta e traditional. Geamurile astea nu sunt sanatoase pentru ei, o casa de asta veche are viata, respira. Materialele care au fost folosite sunt traditionale care respira, absorb umidiatatea si o dau afara. Daca punem plastic si ciment, umidiatea intra si ramane acolo, si la prima iarna ingheata se prabuseste.

In buletin, e trecut Alexandru Neagu. Toata suflarea din Malancrav il stie, insa, de Sandel. E faimos pentru doua lucruri. O data, maiestria dovedita cand e vorba de restaurari. Apoi, pentru ca a ales sa fie fruntas la el in sat, in detrimentul unei cariere in Germania.

Alexandru Neagu, specialist in restaurare: “Aceasta este o armoroaie, de fapt, este seiful casei. Aici se pastrau cele mai valoroase bunuri ale familiei. Aici era un raft, montat in camera din fata casei. Un raft, o aura, si se tineau rachiul si banii. Si cheia era intotdeauna la sotie.

Mai multe detalii, FOTO & VIDEO, aici. 

Foto: Stirile ProTv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *