9 februarie: Fuga Lolelor în Cincu, un obicei săsesc menit să alunge iarna și spiritele rele

 

Sâmbătă, 9 februarie 2019, începând cu ora 10.00, sunteți invitați la Cincu (județul Brașov), la “Fuga Lolelor” / “Urzelnlaufen”, un obicei săsesc menit să alunge iarna și spiritele rele.

Fuga Lolelor este strâns legată de tradiția breslelor meșteșugărești transilvănene. Obiceiul este consemnat în arhivele breslelor încă din 1689, anul acesta împlinindu-se 330 de ani de la prima atestare documentară.

Lada de breaslă, care conținea banii și secretele profesionale era transferată la începutul fiecărui an către starostele nou ales al fiecărei bresle. Se constituia o procesiune de însoțire a lăzii care era “păzită” de lole, niște personaje provenite din tradița păgână cu rol de protecție și purificare – alungau spiritele rele. Lolele sunt personaje mascate înfricoșătoare, cu un costum făcut din cârpe negre, cu o mască pictată care nu lasă să se vadă purtătorul ei și cozi drăcești împletite din cânepă. Ele își desfășoară ritualul făcând un zgomot infernal din talăngile legate de mijloc și bicele săsești din piele împletită meșteșugit.

La Cincu, fuga pe străzi a Lolelor (săsește: Urzelnlaufen) este condusă de un tractor alegoric pe care se află “Tribunalul nebunilor”. Aceștia cântă într-o “judecată” simbolică pățaniile hazlii de peste an ale cincanilor. Oamenii din sat întâmpină Lolele cu gogoși calde și rachiu, pentru a răsplăti cât mai generos prosperitatea și purificarea pe care o aduc la poartă.

Evenimentul va începe în centrul comunei Cincu la ora 10.00 și va continua în mod tradițional pe străzile satului până la ora 16.00.

Un eveniment organizat de comunitatea din Cincu coordonată de Mihai Gottschling Jr., Mihai Gottschling Sr., Monica & Martin Mertensacker, Marlene Stanciu & Alex Herberth, Helmuth Zink Jr, Uwe Boghian, cu sprijinul HOG Großschenk, Asociației Soxen, a Primăriei Cincu, Poliției Cincu.

sursa: FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *