20 de familii din Olanda, Statele Unite, Austria, Germania, Lituania, Anglia şi Elveţia s-au mutat în Richiș-Sibiu

Casa-Noah-Richis-Designist-51

În satul Richiş se vorbesc multe limbi străine. În ultimii ani, aici s-au mutat definitiv aproape 20 de familii din întreaga lume. Şi-au cumpărat case oameni din Olanda, Statele Unite, Austria, Germania, Lituania, Anglia şi Elveţia, iar localnicii se mândresc că au un sat multinaţional. Dar şi că preţurile caselor au crescut de patru ori, de când au noi vecini, informează Digi 24

Antonia Timmerman și soțul său au fost primii străini care s-au mutat în Richiș. Au fost invitați în sat de un localnic care primise de la ei un pachet de ajutoare. Le-a plăcut atât de mult încât şi-au cumpărat o casă de vacanță și veneau o dată pe an. Acum 13 ani s-au mutat din Olanda la Richiş. De atunci au cumpărat și magazinul din sat, au amenajat o pensiune în casa parohială și au deschis un camping.

Antonia Timmerman: Locuim aici, în Richiș. Nu mai avem o casă în Olanda. Nu știu cum să explic. Când iubești pe cineva, nu știi de ce iubești persoana aceea. Asta e cu România, nu? Noi suntem aici, da.

Dacă îi întrebi ce le place la Richiș, străinii ar putea povesti o zi întreagă. Despre liniștea din sat, despre cerul înstelat, despre dealurile înverzite, despre copiii care sunt liberi sa se joace şi despre gustul mâncării şi al băuturii.

Ţuica pe care o face soția mea. Ea face țuică. Ea o face. Ce ne mai place? Ciorba de burtă! Ciorbă de burtă! Am foarte mulți cunoscuți care vin în România și spun “asta e dezgustător”. Dar eu o iubesc!” spun Elaine şi Martin Engbrenghof.

Elaine, care a fost soră medicală în Olanda, țese acum la un război mai vechi de 100 de ani.

Locuitorii din Richiş s-au obişnuit cu noii şi oarecum ciudaţii lor vecini.

Aici este o familie din Olanda, nu pot să-i pronunț numele. Știu numai numele mici, numele mari nu pot să le pronunț nici în ziua de astăzi”, spune o localnică.

Aici, la numărul 123, locuiește o familie din Statele Unite ale Americii. Mai sus două case este o familie din Lituania, iar ceva mai jos, o familie din Olanda. Așa cum spun localnicii, aceasta este “Strada internațională” din Richiș”, transmite corespondentul Digi24 Adela Mohanu.

În ultimii ani, prețul unei case în Richiș a crescut de patru ori. O locuința veche, tradițională, costă acum 40.000 de euro.

VIDEO, aici by Digi 24

Sursa foto – povestisasesti.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *