Timiș: Orga din Ciacova va cânta de Paști pentru șvabii plecați la Augsburg

imageResizeȘvabii din Ciacova care au plecat în ultimele decenii în Germania, cei mai mulți fiind la Augsburg, în Bavaria, sunt așteptați să revină în orașul bănățean ca să petreacă sărbătoarea Paștilor în vechea lor biserică și să ia la miezul nopții, împreună cu ceilalți credincioși, lumina Învierii, potrivit părintelui romano-catolic din localitate, Iulian Filip, informează AGERPRES.

Micul târg de odinioară a fost puternic colonizat în veacul al XVIII-lea mai ales cu germani și austrieci, dar în ultimele două decenii și jumătate sute de familii întregi au plecat spre rădăcinile lor primare, în Germania, iar în actualul oraș mai trăiesc în prezent numai câțiva zeci de șvabi, cei mai mulți fiind vârstnici. Dar și cei plecați au îmbătrânit, astfel că numărul celor care mai pot să vină de Paști este în scădere.

Șvabii și-au ridicat aici în 1881 o biserică mare, în care se află și o orgă încă funcțională, care își descoperă tinerețea în timpul meselor, fiind folosită uneori și la concerte și spectacole.

”În fiecare an vin tot mai puțini dintre cei care au plecat. Vin, în general, cei care s-au născut și au crescut aici, dar revin mai ales toamna, să îngrijească mormintele. În biserica noastră avem o orgă funcțională care de peste o sută de ani răsună atât în mesele serviciilor religioase, cât și în concerte în spații neconvenționale — cel mai recent fiind în cimitir, de ziua tuturor sfinților sau de Paști, când catolicii ciacoveni plecați în străinătate revin la mormintele străbunilor”, a relatat, pentru AGERPRES, părintele romano-catolic din Ciacova, Iulian Filip.

Și deși la Învierea de la Ciacova vor participa în acest an mai puțini șvabi plecați în Germania, de anul viitor este posibilă o revenire a lor mai semnificativă, pentru că primăria orașului a purtat recent discuții cu autoritățile locale din Augsburg și cu asociația culturală a șvabilor plecați acolo din Ciacova.

Mai multe + GALERIE FOTO, pe Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *