O studentă reînvie tradiția străveche de Dragobete

După 27 de ani de sărbători de import în care ne-a fost indusă percepția că tot ce este românesc trebuie aruncat la groapa istoriei, un sat din Sălaj face pariu cu istoria.

Vorbim de satul Marin din județul Sălaj în care voința unei tinere studente la Universitatea Cluj Napoca – Patricia Marina Toma – reușește să catalizeze mari energii umane, tineri și vârstnici într-un efort de renaștere a identității unui sat românesc din zona dacilor liberi (și de prejudecăți).

Într-o suită de evenimente tradiționale lansate de Patricia Marina se înscrie și sărbătoarea de Dragobete organizată acum câteva zile în cinstea evenimentului din 24 februarie.

În acest clip veți vedea un grup de tineri consăteni de vârsta ei, mulți plecați la oraș care i se alătură în acest efort de reconstrucție identitară.

sursa text – România noastră 

Dragobetele

În această zi, dimineață, toate fetele și băieții se piaptănă, se primenesc. Și băieții, și fetele au credința nestrămutată că în această zi trebuie ca și ei să glumească, adică să facă Dragobetele, după cum zic ei, ca să fie îndrăgostiți tot anul. Iar dacă în această zi nu se va întâlni fată cu băiat, se crede că nu va fi iubită în nicio zi din an și viceversa.

Între fetele de la țeară e întrecere în a fi îndrăgostite și între mamele lor atâta bucurie, că de multe ori se invidiază și chiar se naște gâlceavă între ele.

Dacă e vreme frumoasă, fetele și băieții pornesc după ghiocei la luncă sau după lemne în pădure, mai întâi fetele, apoi băieții, în cete. Dacă afară e urât, se adună în case pe la prietine și rude, unde vin și băieții de primprejur.

Dacă în aparență, acest obicei nu are nicio însemnătate, în fapt, poporul ține atât de mult la el, că nu-l lasă să treacă fără să nu-l sărbătorească.

#DeOdinioară sursa text: Simeon Florea Marian – Sărbătorile la români

sursa foto – Patricia Marina Toma, arhiva personală

Patri-mireasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *