Minunata lume nouă – Case ale migranților români. Expoziție & filme documentare

Minunata lume nouă – Case ale migranților români EXPOZIȚIE & FILME DOCUMENTARE 4 august – 27 septembrie, Sala Tancred Bănățeanu Muzeul Național al Țăranului Român Vernisajul expoziției: vineri, 4 august, ora 19

Visul de a avea propria casă este foarte răspândit. Dorința de a construi ceva care dăinuiește, pentru sine și pentru copii, reprezintă în multe țări țelul agoniselii pentru familiile și cuplurile tinere. O casă poate să însemne însă mult mai mult decât „acasă”. Casele construite de migranții români în țară sunt în primul rând semne vizibile ale succesului, hărniciei și ascensiunii sociale a proprietarilor, plecați din cauza situației economice din satele natale pentru a lucra în străinătate. Pentru proprietari, acestea reprezintă în același timp un stil de viață modern, occidental și o nouă estetică.

Expoziția prezintă exemple de case din trei regiuni din nordul României – Țara Oașului, Maramureș și Bucovina – precum și contextul lor economic și social. Minunata lume nouă își propune să puncteze diverse aspecte ale migrației și boom-ului din construcții, ilustrând consecințele acestora asupra satelor, regiunii și peisajului cultural.

Proiecții de filme documentare la Cinema Muzeul Țăranului:

Vineri, 1 septembrie, 18:30 Aici… adică acolo, R: Laura Căpățână Juller, Q&A cu regizoarea, 76’

Sâmbătă, 9 septembrie, 18:30 The Last Peasants, R: Angus Macqueen, partea I 49′, partea II 49′

Miercuri, 20 septembrie, 18:30 Searching for Patrick, R: Daniel Djamo, Oana Popan, 98’

Duminică, 24 septembrie, 18:30 Waiting for August, R: Teodora Ana Mihai, 88’

************************************************************************** Expoziție curatoriată de Beate Wild și Raluca Buțincu Betea

O mare parte din fotografiile expoziției sunt realizate de fotograful Petruț Călinescu. Alte fotografii aparțin artistului Matei Bejenaru, precum și unui număr important de cercetători care au documentat această temă în România și în țările de destinație: Remus Gabriel Anghel, Eli Bădică, Carmen Chasovschi, Pietro Cingolani, Ionuț Dulămiță, Anamaria Iuga, Andra Jacob Larionescu, Daniela Moisa, Diana Necoară, Cristina Toderaș, Amelia Tue, Ciprian Vațe.

Un proiect comun realizat de Koordinierung Ostmittel – und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen, Staatliche Museen zu Berlin și Institutul Cultural Român din Berlin, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Centrul pentru Studiul Comparat al Migrației. Finanțat de Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien și Institutul Cultural Român din București.

Foto: Ilva Mică, Transilvania, 2010 © Petruț Călinescu

MLN_Poster - 420x594 mm - Bucuresti final

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *