Expoziție de costume populare din ultima sută de ani, la Bistrița

Zeci de costume populare, datând de la începutul secolului al XX-lea şi până în prezent, pot fi a

dmirate la Galeriile “Casa cu lei” din Bistriţa, în cadrul unei expoziţii organizate de creatorul de artă populară Virginia Linul, menită să marcheze împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, informează Agerpres.

Expoziţia, denumită “Tradiţia care uneşte”, a inclus costume populare întregi din diverse zone ale ţării, dar şi pânzături şi cămăşi bărbăteşti din zona Năsăudului şi a Văii Someşului din judeţul Bistriţa-Năsăud, unele dintre acestea vechi de un secol.

Pentru a simboliza evenimentul care ne-a marcat istoria în urmă cu 100 de ani, manechinele îmbrăcate în costume populare au fost unite printr-o panglică tricoloră.

“Sunt mândră de fiecare dată când reprezint România, sunt mândră de fiecare dată când vin străinii la noi, în România, pentru că noi avem ce să le arătăm. Şi noi avem datoria să le arătăm partea frumoasă, pentru că noi suntem oameni frumoşi, românii, noi suntem oameni harnici, cu iubire de Dumnezeu, cu dragoste, cu dăruire, doar că trebuie să ştim să ne punem în valoare, avem datoria aceasta. (…) Trebuie să conştientizăm că noi, românii, trebuie să fim uniţi. Ne unim sub formă de horă, dar nu numai sub formă de horă; ne unim toţi într-un suflet, într-un gând”, a declarat creatorul de artă populară Virginia Linul, cu ocazia vernisajului.

Virginia Linul este cea care, în colaborare cu Consiliul Judeţean, a reuşit să introducă anul trecut judeţul Bistriţa-Năsăud în Cartea Recordurilor, cu ocazia Zilei costumului naţional, sărbătorită în oraşul Năsăud, când s-au stabilit două recorduri mondiale: pentru cel mai mare număr de oameni îmbrăcaţi în haine tradiţionale prezenţi în acelaşi loc şi pentru cel mai mare dans popular sincron.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *