Expoziția IA-Aidoma a ajuns în Spania. 40 de cămăși românești vor putea fi admirate în Zaragoza

Expoziția IA-Aidoma a ieșit în lume, iar prima oprire a fost în Spania. 40 de cămăși românești vor putea fi admirate în sediul Camerei de Comerț și Industrie din Zaragoza, până pe 24 februarie 2018, informează un comunicat de presă.

Demersul nu ar fi fost posibil fără sprijinul Consulatului României la Zaragoza, precum și al Asociației ”Acasa” Zaragoza, dar mai ales datorită doamnelor din Asociația ”Semne Cusute”, cea mai mare „sezatoare virtuala din Romania” condusă de arhitectul Ioana Corduneanu.

Aceste doamne au cusut 40 de cămăși autentice românești, replici ale cămășilor ce se află păstrate peste granițe, în marile muzee ale lumii. In acest fel au fost aduse „acasă” și în timpul prezent prin replici numite „aidoma”. Expoziția a făcut turul României prin opriri în orașele mari, precum Iași și Sibiu, iar acum a plecat peste hotare să bucure și românii din străinătate.

Este singurul fel în care aceste cămăși pot fi admirate de publicul interesat, dat fiind că originalele nu sunt expuse în expozițiile permanente, ci sunt păstrate în depozitele muzeelor lumii.

În prima fază, cămășile au fost identificate în colecțiile: Metropolitan Museum, NEW YORK; Muzeul de Textile, CANADA; Muzeul Etnografic GENEVA; Muzeul de Textile LYON; Muzeul Horniman, UK; Muzeul de Etnografie, SANKT PETERSBURG – dar și în colecții private.

O mare provocare a fost reconstituirea modelelor după fotografii, unele dintre ele fiind alb-negru, din anii 1920. Apoi, pentru realizarea cămășilor, provocarea a fost rezolvarea ecuației ce ține compoziția în echilibru: adaptarea modelului în funcție de pânză și de fibre, găsirea pasului ideal de cusătură, ritmarea și încadrarea modelelor astfel încât să rezulte proporțiile corecte. Un alt efort a fost respectarea cromaticii și a materialelor folosite și în trecut: arnici, mătase, lâniță, fir de aur și argint, panglică fină de cupru suflată cu argint, fluturi de aur. Cămășile s-au lucrat cu puncte de cusătură vechi, folosite la noi înainte de apariția cruciulițelor și a stilului „artizanat”.

Expoziția își dorește să deschidă un orizont nou în ceea ce privește Arta Țărănească, demonstrând că, în 2016, broderia este un „hobby” cât se poate de românesc, de firesc și de urban. În cadrul expoziției va fi explicat procesul frumos și laborios prin care trece pânza pentru a deveni ie. Se vor prezenta tehnici de cusut declarate ieșite din uz acum 100 de ani, ce au fost recuperate și readuse în actualitate, în cadrul grupului de cusut.

Intrarea este liberă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *