Meșteșugurile, obiceiurile și țăranul român contemporan – temele Festivalului de Film Culese din Balkani

afis_ed_program_01Etnologul Narcisa Știucă, antropologul Vintilă Mihăilescu și regizorii Hanno Hoefer, Claudiu Mitcu, Francisc Mraz, Andrei Dăscălescu, Diana Deleanu, Cornel Mihalache sunt doar câțiva dintre invitații ce vor lua parte la sesiunile de întrebări și răspunsuri din cadrul Festivalului de Film Etno Culese din Balkani, ce are loc între 18 și 20 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului.

Intrarea este liberă precum pasărea cerului.

PROGRAM CU DETALII AICI – EVENT FB

Prima ediție a festivalului inițiat de Cooperativa Tradițională vă așteaptă cu 12 proiecții de film documentar românesc de seamă și dezbateri pe măsură, dintre care 2 premiere (Oameni și fiare, R: Hanno Hoefer și Paștele blajinilor, R: Claudiu Mitcu) și o proiecție care va putea fi vizionată pentru prima dată de către publicul bucureștean (Nicolae al lui Ion, R: Francisc Mraz).

Oameni și fiare (premieră), de Hanno Hofner ;i Laura Iliescu Jiga, este parte a unui proiect de investigare a componentei imateriale pe care o presupune prelucrarea manuală a fierului.

Paștele blajinilor (premieră), de Claudiu Mitcu, este un film despre localnicii dintr-un sat din Delta Dunării, care, în prima sâmbătă după Paștele ortodox, merg la cimitir ca să își sărbătorească morții.

Nicolae al lui Ion (prima proiecție din București), de Francisc Mraz, este un film portret al unui ‘țăran cănțăret, unul din ultimii de la noi. A devenit un fenomen izolat in ceea ce se cânta azi prin Maramureș.

Filmele documentare vor fi urmate de sesiuni de răspunsuri și întrebări – între publicul prezent în sală și realizatorii filmelor și între publicul spectator și specialiști din domeniul etnologiei și antropologiei.

Festivalul de Film ETNO Culese din Balkani pune accentul, în ediția de anul acesta, pe trei teme: <Meșteșugurile, pe cale de dispariție>, <Obiceiuri la români> și <Țăranul român contemporan>.

PROGRAM

 

VINERI, 18 septembrie

19.30 – Cum s-a făcut lumea, ANIMAȚIE, 2013, R: Maria Brudașcă, 9′ (subtitrare în engleză)

Tema zilei: MEȘTEȘUGURILE, PE CALE DE DISPARIȚIE

20.00 – Kopanarii, 2008, R: Daniela Apostol, 8′

20.20 – Portret / atelier Paul Balaci (2007) /// Crochiu etnografic – de Lila Passima și Marius Caraman, 33′ (Q & A cu Lila Passima, curator, cercetător, șef Secție Educație Muzeală la Muzeul Național al Țăranului Român)

21.00 – Oameni și fiare, 2013, R: Hanno Hoefer, 35′, PREMIERĂ (Q & A cu regizorul Hanno Hofer și Laura Jiga Iliescu, doctor în filologie, specializarea folclor literar, cercetător principal gradul II Institutul de Etnografie şi Folclor Constantin Brăiloiu)

(subtitrare în engleză)

********************************************************

 

SÂMBĂTĂ, 19 septembrie

Tema zilei: OBICEIURI LA ROMÂNI

19.00 – Privindu-se pe ei înșiși: Băbăluda Luda, 2011, R: Mihai Andrei Leaha, 33′ (Q & A cu Anamaria Iuga – doctor în filologie cu specializare în dinamica obiceiurilor și a artei traditionale, etnolog la Muzeul Național al Țăranului Român)

19.50 – Ritual pentru setea pământului, 1972, R: Mirel Ilieșiu, 12′

20.00 – Focurile morților, 1993, R: Cornel Mihalache, 13′ (Q & A cu realizatorul filmului)

20.45 – Paștele blajinilor, 2015, R: Claudiu Mitcu, 19′, PREMIERĂ (Q & A, cu regizorul Claudiu Mitcu și Antoaneta Olteanu, etnolog, profesor universitar doctor Catedra de limba şi literatură rusă, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti)

********************************************************

 

DUMINICĂ, 20 septembrie

Tema zilei: ȚĂRANUL ROMÂN CONTEMPORAN

18.30 – Humorască, 2007, R: Diana Deleanu, 17′ (Q & A cu realizatorul filmului) (subtitrare în engleză)

19.15 – Întristări, 1999, R: Cornel Mihalache, 16′ (Q & A cu Narcisa Alexandra Știucă – conf. dr. Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere, Catedra de Etnologie şi Folclor, Vintilă Mihăilescu – antropolog, profesor universitar doctor şi şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative)

20.00 – Nicolae al lui Ion / Nicolae Pițis din Lăpuș, 2013, R: Francisc Mraz, 35′ (Q & A cu regizorul filmului)

21.00 – Constantin și Elena, 2009, R: Andrei Dăscălescu, 98′ (Q & A în prezența regizorului, înainte de începerea filmului) (subtitrare în engleză)

********************************************************

 

Totodată, zânele de la Șezătoarea Urbană te invită, în acest weekend, să coși împreună cu ele semnul celui mare mare binefăcător al lumii –‪#‎SOARELE‬, care stă de strajă și anunță Festivalul de film Etno Culese din Balkani și la două ateliere noi de cusut, sâmbătă și duminică, de la ora 14.

 Festivalul de film ETNO Culese din Balkani este organizat de Cooperativa Tradițională și DocuArt, împreună cu Muzeul Național al Țăranului Român. 

 Parteneri: Centrul de Cercetări Etnologice și Folclor – Universitatea București, Șezătoarea urbană

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *